adó egy százalék felajánlás
2024.04.19. - Emma

Egyre több középkorú brit kap el nemibetegséget

London - Kevesebb mint egy évtized alatt megduplázódtak a szexuális úton átadható fertõzések (STI) a 45 év fölötti britek körében. Az internetes találkák, valamint az erekciót segítõ szerek tehetõk részben felelõssé a tendenciáért - közölték állami szakértõk hétfõn.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A kormányzati Egészségvédelmi Ügynökség kutatói azon páciensek adatait nézték át, akik 1996 és 2003 között Anglia középsõ részének 19, szexuális egészséggel foglalkozó klinikáján megjelentek. A páciensek túlnyomó többsége fiatal volt, ám a 45 év fölöttiek száma emelkedett feltûnõbben. 1996-ban 344 személynél, 2003-ban pedig már 780-nál diagnosztizáltak STI-t az utóbbiak között, ami 127 százalékos emelkedés.

A férfiaknál az 55-59 éves korosztályban találták a legnagyobb valószínûséget legalább egy STI-re, a nõknél pedig a 45-54 éves korcsoportban.

A leggyakrabban diagnosztizált STI-k között a genitális szemölcsök, a genitális herpesz, a chlamydia, a gonorrea (tripper) és a szifilisz voltak.

A 45 évnél fiatalabb korosztályban is jelentõsen emelkedett a szexuális úton terjedõ fertõzések száma: 97 százalékkal nõtt a vizsgált idõszakban ebben az angliai körzetben.

A jelentés szerint részben a társadalmi és viselkedési minták változása felelõs azért, hogy a nem kívánt terhesség kockázatának elmúltával a szexuálisan aktív britek nem használnak óvszert.

Magyarországon az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint az elmúlt év hasonló idõszakához viszonyítva 2008 elsõ negyedévében a chlamydiás esetek száma csökkent, a gonorrea nem változott lényegesen, az újonnan regisztrált szifiliszes páciensek száma viszont 60 százalékkal emelkedett. A genitális herpesz és szemölcs nem jelentésköteles, ám a szakorvosok az esetek számának emelkedését tapasztalják.