adó egy százalék felajánlás
2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A szex minden formája okozhat fertõzést

New York - A szexuális úton terjedõ betegségek a közhiedelemmel ellentétben nem csak közösülés útján, hanem a szex összes formája révén fertõzhetnek - derül ki az Amerikai Szülész-Nõgyógyászok Kollégiumának (ACOG) tanulmányából. Az orvosokból álló szakértõi bizottság szerint sokan "közösülésmentes" szex gyakorlása révén próbálják kivédeni a terhességet és a szexuális úton terjedõ betegségeket, holott az olyan "alternatív megoldások", mint az orális szex vagy a közös ön kielégítés szintén járhatnak fertõzéssel.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

A grémium hangsúlyozza a megelõzés, a szex összes formája során való kondomhasználat és a felvilágosítás fontosságát, utóbbit elsõsorban az orvosoktól várja el. Véleményük szerint bármilyen kínos is lehet egyesek számára a téma, az orvosoknak el kell beszélgetniük betegeikkel azok szexuális szokásairól és arról, hogyan csökkenthetik a szexuális úton terjedõ betegségek kockázatát. "A szexrõl való õszinte és ítéletektõl mentes kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy segíteni tudjunk betegeinknek a különbözõ betegségek kivédésében" - hangsúlyozta Richard Guido,
a bizottság egyik tagja.

Az Obstetrics and Gynecology címû szaklapban megjelent tanulmány elismeri, hogy - sokak meggyõzõdésével egyezõen - az orális szex biztonságosabb, mint a vaginális illetve az anális, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy megfelelõ védekezés nélkül a szexnek ez a formája is rengeteg veszéllyel jár. Az óvszerhasználat nélkül történõ orális szex során többek között hepatitiszt, illetve genitális herpeszt okozó vírusok terjedhetnek át, valamint olyan bakteriális megbetegedések, mint a szifilisz, a kankó és a klamídia.

A HIV-vírus kapcsán a dolgozat kifejti, hogy a befogadó jellegû anális szex jár a legnagyobb kockázattal, amelyet a befogadó jellegû vaginális szex követ. Mindamellett volt már példa orális szexszel összefüggésbe hozható HIV-fertõzésre is.

"A "közösülésmentes" szex nem feltétlenül biztonságos szex" szögezik le az orvosok tanulmányukban, amelyben hangsúlyozzák a "megfelelõ és következetes" kondomhasználat fontosságát - a szex minden formája, de különösképpen vaginális és anális szex során.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a kölcsönösen monogám kapcsolat szintén védelmet nyújthat a fertõzésekkel szemben, csakúgy, mint az a gyakorlat, hogy egy kapcsolat indulásakor a felek nemi úton terjedõ betegségeket szûrõ vizsgálatoknak vetik alá magukat. Szintén a megelõzést segíti a szexuális játékszerek használatukat megelõzõ (vagy követõ - kinek hogy kényelmesebb) tisztítása.

A grémium javasolja továbbá minden 25 éves és annál fiatalabb nõ éves klamídiatesztjét valamint minden szexuálisan aktív tinédzser gonorreát szûrõ vizsgálatát. További vizsgálatok az egyes emberek szexuális szokásaiból, illetve esetleges tüneteikbõl következhetnek.

A tanulmány szerint a leszbikus nõknek éppúgy szükségük van szûrõvizsgálatra, mint heteroszexuális társaiknak, egyrészt mert legtöbbjük férfival is érintkezett már szexuális úton, másrészt mert egyes betegségek egy csakis nõk közt zajló aktus során is átterjedhetnek.